CREAMY CHIA PUDDING
- 25g nasion chia < 7 łyżeczek do herbaty>
- 200ml mleka roślinnego < polecamy ryżowe, jest naturalnie słodkie i nie tak ciężkie jak kokosowe. Testujcie wedle preferencji >
- jeśli korzystacie z mleka migdałowego lub kokosowego wodnistego będzie potrzebować odrobinę słodyczy - rekomendujemy syrop z agawy
Przygotujcie zakręcany słoik lub naczynie z pasującym wieczkiem. Odmierzoną ilość mleka w temp.pokojowej lub z lodówki wlewamy do naczynia i wsypujemy nasiona. Mieszamy energicznie, aż do połączenia się składników. Nasiona nie mogą opadać na dno, proces chwilę trwa- użyjcie widelca lub trzepaczki. Zakręć słoik i wstaw do lodówki na noc. Jeśli zauważycie rozwarstwianie się- zamieszajcie ponownie.
*TIP - jeśli nie chcesz czekać całą noc, aby przygotować szybki pudding należy użyć większej ilości nasion
*TIP 2 - mleko możesz połączyć z superfoodsami takimi jak kakao, puder z buraka, matcha czy spirulina w pudrze
Gotowy pudding KONIECZNIE połącz z naszą granolą i masłem orzechowym, świeżymi owocami i ulubionymi chrupiącymi dodatkami.
BON APPÉTIT !